Solceller

Med miljön i centrum

 I Westfield Täby Centrum arbetar vi aktivt med små och stora åtgärder som ska hjälpa oss att minska vår miljöpåverkan. Vi har en hög ambition genom vårt hållbarhetsarbete, att bland annat reducera våra koldioxidutsläpp med 50%, samt vidareutveckla vår elbilsinfrastruktur och energianvändning där 99,9% av all energi som förbrukas är förnybar eller återvunnen energi.


energi

Westfield Täby Centrum producerar egen energi genom solceller på taket. Anläggningen producerar 400 000 kWh per år, vilket motsvarar en genomsnittlig förbrukning av ca 200 lägenheter.

Vi tar våra energibesparingar på allvar och arbetar löpande för att minska vår förbrukning, både i centrumregi och tillsammans med våra butiker och restauranger. Under de senaste åren har vi arbetat mycket med att se över den totala energiförbrukningen i centrum, för att identifiera var vi kan göra störst besparingar.

Med hjälp av ny intelligent styrning av både belysning och ventilation, har vi sparat 23% i energiförbrukning de senaste fyra åren. Åtgärderna görs utan att kompromissa på trivseln, eller våra anställdas och besökares säkerhet i centrum. Under 2023 kommer vi fortsätta att investera i ny teknik inom bland annat ventilation via AI styrning, vilket kommer att ge fortsatta besparingar.

Vi har även bytt ut all belysning i Westfield Täby Centrum till LED, som har lett till en bättre belysning och minskat energiförbrukningen med 25%.

Smartvatten är ett ytterligare initiativ som vi har implementerat, för att kunna följa upp hur mycket vatten vi förbrukar och identifiera avvikelser som vi snabbt kan följa upp.

Vi är stolta över att ha 100% grön el - utöver elen som produceras via våra solceller kommer resterande till 100% från vindkraftverk.

Solcell

Ladda din elbil

I Södra garaget på plan -2 finns 58 st parkeringsplatser för laddning av elbilar och laddhybrider. Ladda din bil smidigt och enkelt medan du njuter av shopping, mat och underhållning i Westfield Täby Centrum. Laddstationerna laddar med 3-fas 16A, din bil får upp till 5 mil per laddtimme.

I Norra garaget på plan 2 finns 16 st parkeringsplatser för laddning av elbilar och laddhybrider. Här finns även 2 st platser för snabbladdning där ca 45 minuter ger 20-25 mils körning.

Visste du att för varje mil som körs med elbil i Sverige innebär det cirka 2 kg mindre utsläpp av CO2?

Elbil
Elbil 

elbilsparkering

I Westfield Täby Centrum laddas 260,000 kWh per år, vilket motsvarar 286 ton koldioxid. Denna besparing på koldioxid motsvarar 153 fossilbilars körning per år.

Plast 

PLAST

Westfield Täby Centrum återvinner ca 3 800 kilo plast varje år. För varje plast som återvinns sparar vi en liter olja och två kilo CO2. Totalt sparar vi 3 800 liter olja och minskar CO2-utsläppen med 7.6 ton per år.

Metall 

METALLFÖRPACKNINGAR

Metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst. Återvinning av stål, som används exempelvis konservburkar, sparar 75 procent av energin jämfört med nyproduktion från järnmalm. 1 ton återvunnet stål ger minskade utsläpp på drygt 1 ton CO2. Westfield Täby Centrum återvinner ca 708 kg metall per år, vilket motsvarar ungefär 566 cyklar.

Wellpapp 

WELLPAPP

Ett ton wellpapp motsvarar ungefär 51 träd. Varje ton återvunnet wellpapp ger minskade utsläpp på 600 kg CO2. Westfield Täby Centrum återvinner 690 ton wellpapp, vilket sparar 35,000 träd.

Avfall 

Brännbart avfall

Westfield Täby Centrum skickar 957 ton brännbart avfall till el- eller värmeverk varje år. 957 ton avfall motsvarar ett års elförbrukning för 96 normalstora Täbyvillor.

Glas 

GLAS

Återvunnet glas medför minskade utsläpp på omkring 0,6 ton koldioxid per ton som återvinns. Westfield Täby Centrum återvinner 34 ton glas per år vilket motsvarar en minskning på 21 ton CO2 utsläpp per år. En annan sorts klirr i kassan.

BREEAM certifiering

Westfield Täby Centrum arbetar kontinuerligt med att uppfylla de miljökrav som finns uppsatta för byggnader vad gäller transport, sophantering, energi etc. Westfield Täby Centrum är certifierat enligt BREEAM* med det fina betyget ”Excellent”. Vi har tillsammans med våra kollegor i företaget, Unibail Rodamco Westfield, en hög ambition genom vårt hållbarhetsarbete som är definierat i något vi kallar ”Better places 2030”, som bland annat går ut på att reducera våra koldioxidutsläpp med 50%. Vi har därför en hög ambition i utvecklingen av vår elbilsinfrastruktur och vår energianvändning, där 99,9 procent av all energi som köpcentret förbrukar är förnybar eller återvunnen.

*Building Research Establishment Environmental Assessment Method, världens mest använda certifieringssystem för byggnader.


Vi vill skapa fler arbetstillfällen

Unibail-Rodamco-Westfield, ägare av Westfield Täby Centrum, har startat ett initiativ som ämnar att unga arbetssökande ska få arbete hos något av företagen som är verksamma i Täby området. Westfield Täby Centrum anordnar därför en jobbmässa som ska fungera som en mötesplats för arbetsgivare och arbetssökande. Läs mer här.

VÅRA SAMARBETSPARTNERS

Bris 

Sedan 1971 har Bris kämpat för att göra livet bättre för barn i utsatthet och drivit förändring för ett bättre samhälle för alla barn i Sverige. Bris kuratorer finns här för alla barn dygnet runt - året om. Som företagsvän till Bris, är Westfield Täby Centrum stolt över att ge fler barn möjlighet att prata med en kurator på Bris.

Cancerfonden 

Westfield Täby Centrum är företagsvän till den fristående och ideella insamlingsorganisationen Cancerfonden, för att bidra till att föra forskningen framåt om att besegra cancer.

Togo 

Westfield Täby Centrum stöjder Too Good To Gos arbete med att minska matsvinn, där restauranger och kaféer får hjälp med att minska sitt matsvinn, öka intäkter och nå nya kunder genom att sälja bra mat som riskerar att säljas. Det är en win-win, lär mer om Too Good To Go genom att ladda ned appen i Google Play eller App Store.


Facebook ikon

Besök GÄrna vår Facebook

 

Läs mer
Träd


Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Läs mer