Odlade träd i köpcentrum
 

Hållbarhet

I Nacka Forum arbetar vi löpande för att bli en mer hållbar plats genom att bland annat minska vår energiförbrukning och erbjuda våra besökare alternativ och medel för att kunna agera mer hållbart under sitt besök hos oss. Detta gör vi både i centrumregi och tillsammans med våra butiker och restauranger.

Nedan kan du ta del av några av våra initiativ samt lär dig mer inom olika områden. Testa gärna även dina kunskaper i vårt hållbarhetsquiz, med chans att vinna ett presentkort på 500 kr i Nacka Forum.

Testa dig här

Solceller

Solceller
 

Om solceller

Om solceller

Om man tittar på hela livscykeln – från framtagning av material, till produktion, till användning, till återvinning av materialet – så har solcellerna betydligt lägre utsläpp än energislag som kol, olja och gas. Eftersom solceller inte ger några utsläpp när de väl sitter på taket och producerar el, och har en garanterad livslängd på 25–30 år, blir det då många år utan miljöpåverkan.

(Källa: Vattenfall)

Löf på ett träd framför solen 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Sedan sommaren 2022 producerar Nacka Forum el genom solceller på taket. Totalt beräknas solcellerna generera 340 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär 140 lägenheters årliga hushållsel. Vi är stolta över att ha 100% grön el - utöver elen som produceras via våra solceller kommer resterande från vindkraftverk.

Ladda elbil

Elbilsladdare 
 

Om elbilar

Om elbilar

Elbilar är mycket renare än bilar med förbränningsmotorer under sin livstid då de idag producerar ca hälften av växthusgasutsläppen från en genomsnittlig europeisk personbil. Dessutom är en elbil som använder genomsnittlig europeisk el nästan 30 % renare under sin livscykel jämfört även med de mest effektiva förbränningsmotorbilarna på marknaden idag.

(Källa: ICCT)

Elbil som laddas 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Ladda din elbil smidigt och enkelt hos oss medan du shoppar, vi har ett stort antal laddplatser för elbilar i centrumet som du hittar på plan -1.

Belysning

LED-belysning i tak 
 

Om belysning

Om belysning

En LED-lampa drar 80 procent mindre ström och håller 25 gånger längre än en vanlig glödlampa. Det betyder att det inte bara är elkostnaden du sparar på i längden utan också inköpskostnaden på varje ny lampa som du inte behöver köpa, trots att inköpspriset på en LED ligger högre.

(Källa: Energimyndigheten)

Futuristisk LED-belysning 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Vi har bytt ut all inomhusbelysning i Nacka Forum till LED, vilket har lett till en bättre belysning och minskat energiförbrukningen med 25%.

Vatten

Vatten
 

Om vatten

Om vatten

Att om du minskar din duschtid med 5 minuter så sparar du hela 60 liter vatten. Det motsvarar 115 välfyllda badkar på ett år.

(Källa: Nacka vatten och avfall)

Fyller på vattenflaska 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Smartvatten är ett initiativ som har implementerats i Nacka Forum för att kunna följa upp hur mycket vatten vi förbrukar och identifiera eventuella avvikelser.

Återvinning (Metall, plast och papp)

Återvinningstunna
 

Om återvinning

Om återvinning

För att vara mer skonsam mot miljön behöver vi handla smartare och även dela, byta, laga, låna och lära tillsammans. Det är cirkulär ekonomi i praktiken. Produkterna vi köper behöver få längre livslängd, bli enklare att laga och lättare att återvinna.

(Källa: Cirkulära Sverige)

Händer som håller upp jord och växt 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

I Nacka Forum återvinner vi, tillsammans med våra hyresgäster, både metall, glas, plast och papp. Om vi hade omvandlat vår totala återvinning till biogas så hade vi kunnat åka 461 varv runt jorden med biogasbil.

Insamling av kläder

Kläder på en hängare
 

Om insamling av kläder

Om insamling av kläder

Det krävs hela 2700 liter vatten för att producera en enda t-shirt. Det motsvarar dricksvattenbehovet för en person i 2,5 år. Prova att byta kläder med en kompis eller handla second hand i stället för att köpa nytt, så ger du möjlighet för fler att kunna dricka friskt vatten.

(Källa: Europaparlamentet)

Kläder och blommor 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Flertalet av våra butiker erbjuder möjligheten att lämna in kläder du inte längre använder, så att de kan komma till användning för någon annan. Vi har även second hand-aktörer som Röda Korset där du kan uppdatera garderoben, samtidigt som du gör en god gärning.

Matsvinn

Mat på ett träbord
 

Om matsvinn

Om matsvinn

Under ett år slänger varje person cirka 33 kilo mat som fortfarande är ätbar. Du kan minska ditt matsvinn genom att planera dina inköp, förvara maten vid +4 grader och använda dina sinnen för att avgöra om något är ätbart. Lukta, smaka och känn i stället för att rutinmässigt slänga det som passerat bäst-före-datum. Det tjänar både du och miljön på!

(Källa: Livsmedelsverket)

Logotyp för Too Good to Go 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Vi stödjer Too Good To Gos arbete med att minska matsvinn, där restauranger och kaféer får hjälp med att minska sitt matsvinn, öka intäkter och nå nya kunder genom att sälja bra mat som riskerar att slängas. Det är en win-win, lär mer om Too Good To Go genom att ladda ned appen i Google Play eller App Store.

Nacka Forum
 

QUIZ — VINN PRESENTKORT

Testa dig själv i vår miljö-quiz och svara rätt på alla frågor med chans att vinna ett presentkort på 500 kr.