Gröna initiativ från våra butiker

För oss på Westfield Mall of Scandinavia är hållbarhetsfrågor något som genomsyrar hela vår verksamhet. Vi har en hög ambition för vårt eget hållbarhetsarbete, som ni bland annat kan läsa mer om här. Vi är även väldigt stolta över de initiativ som flera av våra hyresgäster har tagit för att göra världen lite bättre. Nedan kan ni ta del av några av deras initiativ och inspireras. Med små medel kan vi tillsammans göra stor skillnad!

Mode & Skönhet


Uniqlo

Jeans är inte bara en favorit i basgarderoben, det är också ett slitstarkt material. Trots det är tillverkningsprocessen inte särskilt hållbar då det går åt otroliga mängder vatten. Uniqlos BlueCycle-jeans är därför ett välkommet tillskott då de har lyckats minska vattenmängden som går åt med 99 procent. Andra hållbara favoriter i Uniqlos sortiment är deras jackor tillverkade av 100 procent återvunnet dun och deras DRY EX-pikéer där 75 procent av tyget kommer från återvunna PET-flaskor.

 

GINA TRICOT

Bortsett från att Gina Tricot kan stoltsera med att deras Basic Tee har fått märkningen Svanen (vilket är en enorm bedrift bara det) är de också otroligt duktiga på att ge tillbaka och stötta goda ändamål. Sedan 2011 samarbetar de med Unicef och har bidragit med över 40 miljoner kronor. De stöttar UNs globala arbete för att stärka kvinnor. Utöver det är Gina Tricot även en del av STICA, en plattform som hjälper svenska textilföretag och organisationer med att öka förståelsen för vår klimatpåverkan.

 

The body shop

The Body Shop har sedan länge utmärkt sig för sin omsorg för djur, natur och miljö. Deras senaste initiativ för en mer hållbar konsumtion är aluminiumflaskor för refill. Istället för att ständigt köpa nya flaskor tar du med dig din refillflaska till butiken och fyller på den med basprodukter som tvål, schampo och balsam. Konceptet sparar mängder av plast och målet är att spara 25 ton plast globalt – varje år.

 

LUSH

”Leave the world lusher than we found it” är Lushs ledord. En filosofi som grundar sig i önskan om att bli ett företag som ger tillbaka mer till världen än vad de tar, både i fråga om ekologi och socialt ansvar. Ett bra exempel på det är deras Charity Pot-produkter där 100% av intäkterna (minus moms) går till välgörande ändamål, exempelvis initiativ och organisationer som arbetar för en bättre morgondag.

 

Restauranger & matbutiker


ICA KVANTUM

Livsmedel står för nästan en fjärdedel av människans klimatpåverkan och ungefär var fjärde matkasse slängs. ICAs målsättning är därför att halvera matsvinnet till 2025. De har bland annat skapat ett samarbete med Gotlandsägg där de köper in ägg med skönhetsfel som sedan används till ICAs pannkakor. Mat som är producerad med omsorg smakar dessutom lite extra gott. När du väljer varor ur ICAs I love eco-sortiment bidrar du till långsiktig hållbarhet. Och en annan viktig sak: plånboken ska inte behöva bestämma om du väljer ekologiskt.

 

MAX

Genom att inkludera mer grönt på menyn har Max lyckats minska sin klimatpåverkan avsevärt. 2016 lanserade de sin första hamburgare inom Green-familjen och sedan dess har försäljningen av gröna alternativ ökat med 1 000 procent. De utsläpp som Max ännu inte kan minska klimatkompenserar de för, vilket de började med redan 2008. Sedan 2018 kompenserar de för 10 procent mer än vad de släpper ut.

 

Teknik & livsstil


XPENG

Xpeng Motors är ledande inom intelligenta elfordon och introducerades på den svenska marknaden i början av 2022. Företaget har blivit uppmärksammade för sitt hållbarhetsarbete. För andra året i rad fick Xpeng 2021 betyget ”AA” från MSCI ESG Research, vilket är det högsta MSCI ESG-betyget för bilföretag världen över.

 

CLAS OHLSON

Tack vare miljömärkningen “Medvetet val” är det enkelt att hitta Clas Ohlsons miljövänliga produkter. Den gröna märkningen visar att produkten hjälper dig att leva mer hållbart, har en renare produktion, bättre material eller är miljömärkt. Håll även utkik efter miljömärkningar som Svanen, FSC®, Oeko-Tex och EU Ecolabel.

 

NESPRESSO

Nespressos kapslar är tillverkade i aluminium, ett faktum som inte bara gör att kaffet behåller sin färskhet utan också att kapslarnas metall är 100 procent återvinningsbar – i all oändlighet. Kapslarna kan återvinnas, med kaffesump och allt, via din närmste återvinningscentral. Eller så kan du köpa Nespressos återvinningspåse, då är du även med och skänker pengar till Farmer Future Program, ett pensionssparande för kaffeodlare i samarbete med Fairtrade International.

 

FILMSTADEN

Många bäckar små. Filmstaden har infört många hållbara initiativ. Bland annat för de statistik över sin elförbrukning, de källsorterar, deras mattor och möbler är i hållbara material och popcornbehållarna är i återvunnen papp. Dessutom samlar de in alla pantflaskor och burkar där de sedan skänker en del av panten till välgörande ändamål.

 

Sport & hälsa


NATURKOMPANIET

Naturkompaniets värdegrund är att värna om djur, natur och miljö. Deras mission är att få ut mer människor i naturen och hyr därför ut utrustning som tält, kök och ryggsäckar för att ge fler människor, oavsett förutsättningar, möjligheten att uppleva naturen på nära håll. Naturkompaniets grund för en bättre miljö är även att bara sälja produkter av och med hög kvalitet i en ofta tidlös design. En kvalitativ produkt ska enligt Naturkompaniet hålla länge och ska inte skapa ett ”köp-använd-släng”-beteende. Naturkompaniet har därför även avdelningar i alla butiker för reparation och vård av utrustning och kläder. Vidare är deras mål att skapa engagemang och inspiration som kan skapa positiv förändring. Deras uppmärksammade Green Friday-satsningar, magasin 365 och Naturbonusen är bara några exempel på hur Naturkompaniet vill bidra med kunskap och positiva beteenden. Sedan 2015 är Naturkompaniets butiker klimatneutrala i sin egen verksamhet. Men arbetet fortsätter och de investerar för att minska utsläppen och till och med bli klimatpositiva på lång sikt. Deras klimatmål är att minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent på koncernnivå till år 2030 (med år 2015 som basvärde).

 

NIKE

Nikes butik är byggd på hållbara principer då såväl golv som hyllor är tillverkade i återvunnen plast. Genom att delta i deras initiativ ”Move to Zero” är du dessutom med i deras resa mot noll koldioxidutsläpp och noll avfall – för att säkra sportens framtid.

 

DECATHLON

Decathlons mål är att deras lager och butiker ska drivas av 100 procent förnybar energi 2026. De arbetar dessutom aktivt för att minska antalet förpackningar och deras skor säljs till exempel utan kartong. Hos Decathlon finner du även märkningen ”Ekodesign” där produkten är utvecklad för att minska produktens miljöavtryck.