Hållbara Initiativ  

Möt några av våra butiker och inspireras av deras hållbara initiativ

Hallå där, Helena, tf butikschef på
The Body Shop

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Redan när The Body Shop grundades på 70-talet var idén att det skulle vara bra för djur, natur, samhälle och för allt levande – hela vägen. Det tydligaste exemplet nu är kanske att vi har återintroducerat vårt refill-koncept där kunderna kan köpa en flaska i aluminium som de sen fyller på i butiken med tvål, schampo eller balsam, till ett förmånligare pris. På så sätt sparar vi mängder av plast. Vi erbjöd faktiskt refill redan på 70-talet, men då fanns det inget stöd för det. Idag är läget ett helt annat.

Vad ser ni för trender inom hållbar skönhet?
– Den tydligaste trenden nu är att man försöker få bort antalet förpackningar, och alla små delar som inte går, eller är svåra, att återvinna. Inom hudvård är det också stort fokus på att
ingredienserna ska vara nedbrytbara.

Vilka är dina hållbara favoriter just nu?
– Helt klart våra nya refill-flaskor!

The Body Shop

 

MQ Marqet

Hallå där, Eva, butikschef på MQ Marqet

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Vi har satt samman flera olika tjänster för att skapa en enklare och smartare garderob där plaggen kan leva längre. Vi erbjuder till exempel en skrädderitjänst där du kan ändra och laga plagg. Vi har en personal shopper som kan hjälpa dig att bygga upp en hållbar basgarderob och som även lär dig hur du med få grejer och små ändringar kan få ut mer av plaggen i din garderob. The sky is the limit! Vi har en klädinsamling där vi lämnar vidare kläderna till Myrorna. Vi håller även på att testa en tjänst för kläduthyrning i vissa butiker.

Hur ska du tänka för att handla mer hållbart?
– Investera i plagg som håller över tid. Skapa en basgarderob som är tidlös och enkel att variera. Vår ambition är att erbjuda ett mode som kan leva länge och inspirera i generationer.

Vilka är dina hållbara favoriter just nu?
– En snygg svart byxa, de utgör en bra bas som håller länge. Min favoritbyxa är vår modell Desi som är snygg, bekväm och tidlös. Den här säsongen är det också starka färger som gäller och jag älskar cerisrosa. Vi har en skjorta i ekologisk bomull som är i den färgen.

Hallå där, Anette, som sitter i
styrelsen för Röda Korset Second Hand

Hur arbetar ni med hållbarhet?
– Ungefär 80 procent av klimatpåverkan sker vid produktion. Genom att handla det som redan är producerat spar vi på jordens resurser. Med etableringen i Nacka Forum ville vi göra det lite enklare för fler att handla second hand med hjälp av ett noga utvalt sortiment. Genom att finnas där kunderna finns, i en butik som känns som en ”vanlig” butik, hoppas vi att fler ska upptäcka fördelarna med att handla second hand. Det är hållbart på flera sätt, både ur ett socialt och klimatsmart perspektiv, men även ett ekonomiskt.

Hur ska du tänka för att handla mer hållbart?
– Vi svenskar köper nästan 14 kg textil per år och person. Varje år kastar vi också 7,5 kg i soporna, och det trots att 60 procent av det vi slänger skulle gå att återanvända. Så det bästa är att använda det du redan har längre, lappa och laga det som går sönder och byt kläder med kompisar eller på klädbytardagar. Och när du behöver något nytt så är det bra att handla second hand.

Röda Korset

Vad bör du tänka på när du skänker kläder eller prylar till Röda Korset Second Hand?
– Det som lämnas in i våra butiker sorteras, tas om hand och säljs i butiken. Därför är det viktigt att det som lämnas in till oss är helt och rent. Tänk att det ska vara i ett skick som du skulle ge till en kompis. Det är också bra om det är i säsong, det vill säga vår- och sommarkläder på våren och höst- och vinterkläder på hösten. Överskottet från intäkterna i Röda korsets second hand-butiker går till hjälpverksamhet.

Exempel på vad pengarna räcker till:

• Tröja 350 kr = Mat för en hel familj i en månad.
• Klänning 249 kr = Rent vatten till 300 personer.
• Byxor 138 kr = Hjälp av barnmorska, så fler barn och mammor kan överleva.