Odlade träd i köpcentrum
 

Hållbarhet

I Westfield Mall of Scandinavia arbetar vi löpande för att bli en mer hållbar plats genom att bland annat minska vår energiförbrukning och erbjuda våra besökare alternativ och medel för att kunna agera mer hållbart under sitt besök hos oss. Detta gör vi både i centrumregi och tillsammans med våra butiker och restauranger.

  

Solceller

Solceller
 

Om solceller

Om solceller

Om man tittar på hela livscykeln – från framtagning av material, till produktion, till användning, till återvinning av materialet – så har solcellerna betydligt lägre utsläpp än energislag som kol, olja och gas. Eftersom solceller inte ger några utsläpp när de väl sitter på taket och producerar el, och har en garanterad livslängd på 25–30 år, blir det då många år utan miljöpåverkan.

(Källa: Vattenfall)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Westfield Mall of Scandinavias solcellsanläggning har i år byggts ut och genererar idag ca 700 000 kWh/år. Anläggningen producerar motsvarade ungefär 270 lägenheters årliga hushållsel. 

Ladda elbil

Elbilsladdare 
 

Om elbilar

Om elbilar

Elbilar är mycket renare än bilar med förbränningsmotorer under sin livstid då de idag producerar ca hälften av växthusgasutsläppen från en genomsnittlig europeisk personbil. Dessutom är en elbil som använder genomsnittlig europeisk el nästan 30 % renare under sin livscykel jämfört även med de mest effektiva förbränningsmotorbilarna på marknaden idag.

(Källa: ICCT)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Westfield Mall of Scandinavia erbjuder totalt 178 parkeringsplatser för laddning av elbilar och laddhybrider. Under 2022 laddades ca 840 000 kWh vilket motsvarar nästan 1000 ton koldioxid. Detta har i sin tur genererat en besparing på koldioxid för en årlig körning av ca 500 fossilbilar. Ladda din bil smidigt och enkelt medan du njuter av shopping, mat och underhållning i Westfield Mall of Scandinavia.

Belysning

LED-belysning i tak 
 

Om belysning

Om belysning

En LED-lampa drar 80 procent mindre ström och håller 25 gånger längre än en vanlig glödlampa. Det betyder att det inte bara är elkostnaden du sparar på i längden utan också inköpskostnaden på varje ny lampa som du inte behöver köpa, trots att inköpspriset på en LED ligger högre.

(Källa: Energimyndigheten)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Idag har vi lågenergilysrör som vi kan justera styrkan på och på så sätt justera elförbrukningen. Vi arbetar även på att inom kort att byta ut samtlig belysning till LED i Westfield Mall of Scandinavia för att ännu mer kunna minska energiförbrukningen.

Vatten

Vatten
 

Om vatten

Om vatten

Att om du minskar din duschtid med 5 minuter så sparar du hela 60 liter vatten. Det motsvarar 115 välfyllda badkar på ett år.

(Källa: Nacka vatten och avfall)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Smartvatten är ett initiativ som har implementerats i Westfield Mall of Scandinavia för att kunna följa upp hur mycket vatten vi förbrukar och identifiera eventuella avvikelser.

Återvinning (Metall, plast och papp)

Återvinningstunna
 

Om återvinning

Om återvinning

För att vara mer skonsam mot miljön behöver vi handla smartare och även dela, byta, laga, låna och lära tillsammans. Det är cirkulär ekonomi i praktiken. Produkterna vi köper behöver få längre livslängd, bli enklare att laga och lättare att återvinna.

(Källa: Cirkulära Sverige)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

I Westfield Mall of Scandinavia återvinner vi plast, metall, wellpapp och glas till en total mängd av ca 700 ton vilket motsvarar en minskning med ca 450 ton CO2.

Insamling av kläder

Kläder på en hängare
 

Om insamling av kläder

Om insamling av kläder

Det krävs hela 2700 liter vatten för att producera en enda t-shirt. Det motsvarar dricksvattenbehovet för en person i 2,5 år. Prova att byta kläder med en kompis eller handla second hand i stället för att köpa nytt, så ger du möjlighet för fler att kunna dricka friskt vatten.

(Källa: Europaparlamentet)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

I Westfield Mall of Scandinavia erbjuder ett flertal av våra butiker möjlighet att lämna in kläder som du inte längre använder, så att de kan komma till användning för någon annan. Ett urval av de butiker som samlar in kläder är: Stadium, MQ, Lindex, Gina Tricot och Åhlens.

Matsvinn

Mat på ett träbord
 

Om matsvinn

Om matsvinn

Under ett år slänger varje person cirka 33 kilo mat som fortfarande är ätbar. Du kan minska ditt matsvinn genom att planera dina inköp, förvara maten vid +4 grader och använda dina sinnen för att avgöra om något är ätbart. Lukta, smaka och känn i stället för att rutinmässigt slänga det som passerat bäst-före-datum. Det tjänar både du och miljön på!

(Källa: Livsmedelsverket)

 
 

Vad vi gör

Vad vi gör

Vi stödjer Too Good To Gos arbete med att minska matsvinn, där restauranger och kaféer får hjälp med att minska sitt matsvinn, öka intäkter och nå nya kunder genom att sälja bra mat som riskerar att slängas. Det är en win-win, lär mer om Too Good To Go genom att ladda ned appen i Google Play eller App Store.